Dan hrvatske knjige – 22. travnja

Dan hrvatske knjige obilježavamo 22. travnja, u sjećanje na Marka Marulića koji je toga dana 1501. godine dovršio svoj ep Judita

Odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine Dan hrvatske knjige obilježavamo 22. travnja kao znak sjećanja na Marka Marulića, koji je upravo toga datuma 1501. godine u Splitu dovršio svoj velebni ep Judita. Ep je napisao hrvatskim jezikom i nosi puni naziv Libar Marka Marula Splićanina, u kojem se uzdarži istorija svete udovice Judit, u versih harvacki složena kako ona ubi vojvodu Oloferna po sridu vojske njegove i oslobodi puk israelski od velike pogibili. “Judita” je tiskana tek 20 godina kasnije, 1521., kao jedino Marulićevo djelo tiskano za njegova života. Marulić za pisanje ovog djela uzima biblijsku priču o hrabroj udovici Juditi koja spašava svoj grad Betuliju od opsade vojskovođe Holoferna. Smatra se da je Marulićeva namjera bila napisati alegorijski ep u kojemu se prikazuje turska opsada Splita i pružiti svojim sugrađanima i kršćanima uopće primjer kako se može mnogo moćniji silnik ipak zauzdati i pobijediti, samo ako je hrabrosti i mudrosti.

Osim ovog datuma važnog za hrvatsku književnu povijest, 23. travnja znakovit je kao datum kada su 1616. godine preminuli velikani svjetske književnosti – M. de Cervantes, W. Shakespeare i I. G. de la Vega. Stoga je Glavna skupština UNESCO-a 1995. donijela odluku da se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava.
U povodu ova dva značajna datuma u Republici Hrvatskoj od 2012. obilježavamo Noć knjige. To je manifestacija koja ima naglasak na čaroliji stvaranja i čitanja knjiga.”Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu.” Više o Noći knjige pročitajte na: https://nocknjige.hr/tekstx.php?k=49&id=53.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content