Bili smo u udruzi OSIT!

Posjet udruzi OSIT ispunio nas je i obogatio novim iskustvima i zadovoljstvima

U okviru projekta #samozdravičips predstavnici učeničke zadruge COOL-kolektiva posjetili su 3. lipnja 2022. godinu udrugu OSIT.
Udruga OSTIT usmjerena je na osiguravanje i pružanje socijalnih usluga te svakodnevno pruža uslugu poludnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama s područja grada Bjelovara i okolnih mjesta. Naša škola već nekoliko godina njeguje dobru suradnju s Ositovcima i nastoji potaknuti učenike na bolje razumijevanje osoba s teškoćama te njihovo prihvaćanje.
Nakon što su profesorice Jadranka Rosić i Ivana Štiglić sve dogovorile učenici 1. a razreda Antonija, Vanesa, Ivan i Juraj oduševljeno su prihvatili poziv da provedu prijepodne s osobama s intelektualnim teškoćama. Uvodni razgovor i priprema za odlazak i susret s osobama s intelektualnim teškoćama koji je provela pedagoginja bili su dovoljni da se učenici motiviraju.
U OSITU nas je dočekala vesela ekipa, s najljepšom dobrodošlicom, ali i s mirisom palačinki koje su pripremili za nas pa smo se svi zajedno počastili.
Kako je i red, u goste nismo došli praznih ruku, već smo ponijeli fine proizvode naše zadruge, zdrave grickalice i zdrave međuobroke (čips od jabuke i domaće nachose). Kako vodimo brigu o zdravlju i prehrani i ove namirnice su zdrave, bogate hranjivim tvarima, prirodne i bez ikakvih umjetnih dodataka. Korisnici OSITA nakon degustacije naših proizvoda nisu krili oduševljenje i dali su im čistu desetku, a to je i nas razveselili. Posebno su im se svidjeli domaći nachosi.
Nakon ljubazne dobrodošlice, voditelj OSIT-a Mario Blaha proveo nas je kroz prostore udruge i upoznao s radom udruge te s budućim planovima. O kreativnom radu saznali smo od terapeutkinje Martine. Poslije smo zaigrali društvene igre, smijali se s korisnicima, fotografirali i dobro izgrlili. Imali smo priliku vidjeti i slikovnicu „OSIT-ovnicu“ koja je nastala u ovoj vrijednoj udruzi.
U pratnji učenika bile su nastavnica Spomenka Bohaček i pedagoginja Ornela Malogorski.
S jednim novim, važnim životnim iskustvom, obogaćeni i nasmijani vratili smo se u školu.
Svjesni smo uloge škole, obrazovanja i pedagogije u promicanju brige o različitostima među učenicima i izgradnji osjetljivost na nejednakosti. Kultura inkluzivnosti kontinuirano se njeguje u našoj školi. Posjet naših učenika i nastavnika udruzi OSIT samo je mali doprinos integraciji i uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u društvo. Druženja naših učenika s ovim osobama od velike je važnosti u procesu integracije ove često marginalizirane skupine društva.

Ornela Malogorski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content