Bili smo domaćini županijskog LiDraNa

Naša je škola danas bila domaćin županijske razine smotre LiDraNo koja se održala u Bjelovarskom kazalištu od 10 do 15 sati.

Na smotri su sudjelovali učenici i mentori iz Bjelovarsko-bilogorske županije s petnaest literarnih radova, pet novinarskih radova, jednim školskim listom, šest pojedinačnih dramsko-scenskih radova i pet skupnih dramsko-scenskih radova. U Bjelovarskom kazalištu okupilo se 57 učenika iz 5 gradova i 13 škola naše županije u pratnji 22 mentora.

Županijska smotra za učenike srednjih škola u Bjelovaru je održana je 3. ožujka 2023., a okrugli stolovi za sva tri stvaralaštva organizirani su i realizirani isti dan uz nazočnost učenika koji su sudjelovali u smotri i njihovih mentorica i mentora. Članice i članovi prosudbenih povjerenstava stručno su i detaljno su komentirali svaki pristigli rad, a svojim komentarima poticali i motivirali učenike da se nastave baviti stvaralaštvom.

Literarno stvaralaštvo

Provedbeno povjerenstvo zaprimilo je 15 literarnih radova (3 iz Gimnazije Bjelovar, 2 iz Medicinske škole Bjelovar, 1 iz Tehničke škole Bjelovar, 1 iz Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, 1 iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, 2 iz Gimnazije Daruvar, 1 iz Tehničke škole Daruvar, 3 iz Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje i 1 iz Srednje škole „August Šenoa“ Garešnica). Odlukom Prosudbenog povjerenstva za literarno stvaralaštvo u sastavu:

 1. Suzana Jurić, učiteljica Hrvatskog jezika
 2. Slobodanka Martan, učiteljica Hrvatskog jezika
 3. Javorka Pangerčić, književnica

na državnu razinu predložena su 3 literarna rada:

1. Olivere Čuka, 3. razred Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje i mentorice Kristine Katanec

2. Darije Kužilek, 3. razred Gimnazije Daruvar i mentorice Sanje Janković

3. Melani Mihočević, 3. razred Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar i mentora Mladena Jaseka

Novinarsko stvaralaštvo

Provedbeno povjerenstvo zaprimilo je 5 novinarskih radova (3 iz Gimnazije Bjelovar, 1 iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar i 1 iz Medicinske škole Bjelovar) i 2 broja školskih listova iz Ekonomske i turističke škole Daruvar. O njima su odlučivali članovi Prosudbenog povjerenstva:

 1. Sanja Klinac, novinarka
 2. Doris Aleksić, novinarka
 3. Inka Maletić, novinarka

Njihovom odlukom na državnu razinu predložena su 2 samostalna novinarska rada i 1 broj školskog lista:

1. Dorje Martan, 1. razred Medicinske škole Bjelovar i mentorice Ane Pleskalt

2. Ivana Zrilića, 3. razred Gimnazije Bjelovar i mentorice Biljane Barišić Mudri

Povjerenstvo je predložilo školski list Ekonomske i turističke škole Daruvar iz mjeseca prosinca; mentorice Natalije Lacina.

Scenski radovi

Provedbeno povjerenstvo zaprimilo je 6 pojedinačnih dramsko-scenskih radova (1 iz Gimnazije Bjelovar, 2 iz Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, 2 iz Ekonomske i turističke škole Daruvar i 1 iz Srednje škole Čazma) i 5 skupnih scenskih radova (1 iz Gimnazije Daruvar, 1 iz Srednje škole „August Šenoa“ Garešnica, 1 iz Medicinske škole Bjelovar, 1 iz Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar i 1 iz Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar).

Prosudbeno povjerenstvo za dramsko-scenske radove djelovalo je u sastavu:

 1. Mario Kovač, redatelj i glumac, državni izbornik
 2. Margareta Maja Fabičević, dramska pedagoginja
 3. Vladan Ivković, učitelj Hrvatskog jezika i dramski pedagog

Odlučilo je o radovima koji su upućeni i predloženi na državnu razinu smotre.

Pojedinačni scenski nastup:

Gabriela Tomić, 3. razred Gimnazije Bjelovar s monologom Trammel the Cull Todda McGinnisa; mentorica Kristina Kraljić Cuvaj

Skupni scenski nastup:

Samantha Matanović, 4. razred, Martina Djuranić, Klara Kos, Emily Tomažin, Leona Broz, Josip-Ivan Perić, Sara Dević, 3. razred i Jakov Šilarić, Juraj Fadljević, Domagoj Punčec, 2. razred Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar s dramsko-scenskom igrom Atomic (prema The End of the Class Tima Browna); mentorica Nikolina Marinić

Važna napomena

Prema Posebnim pravilima za smotru LiDraNo članovi Državnoga povjerenstva za literarne radove nakon prosudbe svih prispjelih predloženih radova sa županijske razine odabrat će:

 • 20 literarnih radova učenika srednjih škola
 • 10 novinarskih radova učenika srednjih škola
 • 10 školskih listova radova učenika srednjih škola

Pojedinačni dramsko-scenski rad sa županijske smotre bit će upućen izravno na državnu smotru, a o upućivanju skupnog dramsko-scenskog rada odlučit će državni izbornik koji odabire jedan rad u tri županije (Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske).

Obavijest o pozvanima na državnu smotru bit će objavljena na stranicama AZOO-a do 4. travnja 2023.

Čestitamo svim sudionicima županijske smotre LiDraNo i želimo im da nastave biti marljivi i kreativni!

NM

Skip to content