Dunje su nas i ove godine obradovale  svojim plodovima. Bilo ih je znatno manje nego prošle godine, ali to nas nije začudilo s obzirom na vremenske prilike tijekom ove godine i činjenicu da se u našem voćnjaku ne koriste nikakva kemijska sredstva za zaštitu bilja.  

U berbi su sudjelovali Gabrijela, Ivan, Tomislav i Emiliy. Spremno su obuli gumene čizme i zaputili se u vrt. Uz smijeh, vrlo brzo su obrali naša dva stabla.

Plod dunje je oblika kruške, samo je veći i kvrgaviji. Sirova dunja nije za jelo jer  ima trpki okus zbog prisutnih tanina. Kuhanjem se tanini uništavaju, a ako se pri tome doda med ili šećer onda se dobiva prava poslastica. Od nje se rade marmelade, džemovi, kompoti, žele, sok, sir, kolači.

Dunja je niskokalorično voće jer 100 grama sadrži samo 57 kalorija, bogata je vlaknima, vitaminom C, vitaminima B kompleksa, mineralima Cu, Fe, K i Mg.

Osim ploda, od dunja se koriste i sjemenke i lišće. Čaj od sjemenki pomaže protiv nesanice, a čaj od lišća protiv proljeva.

Manje je poznato da riječ marmelada potječe od portugalske riječi marmelada = dunjin pripravak, slatki pripravak prvotno rađen samo od dunje.

Dunje su, osim po svojoj žutoj boji, poznate i po svom neodoljivom mirisu. Zato su nekada dunje čuvane  na ormarima kako bi sobe mirisale po njima.

Ivana Štiglić

Dijelite ovu objavu:
Skip to content