Mobilnost u Rim – Erasmus+ projekt “Be kind to your mind”

U sklopu projekta HR01-KA122-SCH-000136353 “Be kind to your mind” od 27. studenog do 2. prosinca 2023. na mobilnosti u Rimu boravile su nastavnica Antonija Petrović i ravnateljica Nataša Vibiral koje su pohađale tečaj “Stress Relief and Well Being Strategies for Teachers” u organizaciji Europass Teacher Academy iz Rima.

Prvi dan šestodnevnog tečaja koji je vodila Olga Plyaskina provele smo u upoznavanju voditeljice tečaja i svih sudionika. Dogovorili smo raspored prezentacija škola u kojima rade sudionici tečaja, pobliže se upoznali s temama koje će tečaj obuhvatiti te ishodima koje možemo očekivati. Analizirali smo teorije o stresu, naveli praktične primjere izvora stresa u edukaciji s kojima se učitelji i zaposleni u obrazovanju suočavaju te kako mogu razviti tehnike za samopomoć. Na tečaju smo se upoznali i s praktičnim vježbama i tehnikama disanja koje mogu pomoći u ublažavanju stresa i razgovarali o tome kako se osjećamo nakon vježbi.

Sudionici tečaja bili su iz Poljske, Mađarske, Litve, Srbije i Hrvatske. Komunikacija se odvijala na engleskom, a u pauzama i na hrvatskom jeziku. Već prvoga dana, sudionici su iskazali zadovoljstvo nakon korištenja vježbi i tehnika suočavanja sa stresom.

Komercijalnu i trgovačku školu Bjelovar trećega dana tečaja zajedno su predstavile nastavnica Antonija Petrović i ravnateljica Nataša Vibiral. Upoznale su sudionike s misijom, vizijom i vrijednostima naše škole, školskim kurikulumom, školskim ljetopisom, Erasmus+ projektima, poviješću škole i izvannastavnim aktivnostima koje provodimo.

Na tečaju smo ispunjavali upitnike kojima se određuje razina stresa, upoznavali se s tehnikama prevencije “burnout“ sindroma, određivali vlastite dimenzije dobrobiti te vježbali tehnike relaksacije. Voditeljica tečaja uputila nas je na poveznice stranica na internetu koje objavljuju najnovije rezultate istraživanja o prehrani i dobrobiti kretanja, promjenama vlastite percepcije u stresnim situacijama i sl.

Na tečaju su sudionici u zadnja dva dana razgovarali o povezanosti stresa i prehrane; koje su prednosti raznih vrsta prehrane i što je pokazalo istraživanje Blue zones o područjima na svijetu u kojima ljudi žive puno duže nego u ostalim dijelovima svijeta. Saznali smo i kako možemo odrediti koji smo kronotip i kako to može utjecati na naše dnevne aktivnosti i spavanje te kako spavanje utječe na nas, mogu li se emocije regulirati i kako nam zahvalnost za ono što imamo može pomoći u smanjivanju stresa.

Na kraju tečaja svima su uručene potvrde o sudjelovanju te je napravljena evaluacija tečaja koja je pokazala da su nam iskustva i znanja s tečaja bila vrlo zanimljiva i da ćemo ih sigurno iskoristiti u daljnjem radu.

Sve dane našeg boravka u Rimu temperature su bile prave proljetne pa, iako je povremeno padala lagana kiša, nije nas omela da u poslijepodnevnim satima obilazimo povijesne znamenitosti Rima koji nazivaju i “la Città Eterna” ili “Vječni grad”. Rim je grad s poviješću dugom gotovo 2 800 godina i jedini grad koji u sebi ima cijelu suverenu državu Vatikan, a njegovo sjedište nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Zadivile su nas građevine iz vremena Rimskog carstva – Colloseum, Panteon, Forum Romanum, Domus Aurea, Trajanov stup, Circo Massimo i brojni ostaci iz toga razdoblja vidljivi u cijelome gradu.

U Rimu ima oko 900 crkvi i bazilika, a jedna od najvećih na svijetu je Papinska bazilika sv. Petra u Vatikanu s čije se kupole pruža pogled na cijeli Rim, a do čijeg vrha vodi više od 500 stepenica. Strpljivo smo čekale na ulazak u Vatikanski muzej, jedan od najstarijih i najvećih muzeja na svijetu i Vatikansku palaču. Rim ima i puno trgova ukrašenih fontanama, od kojih je najpoznatija Fontana di Trevi u koju svi koji posjećuju Rim ubacuju novčić kako bi se barem jednom vratili u Rim. Prema staroj izreci „Svi putevi vode u Rim“, nadamo se da će i nas put opet jednom dovesti u taj lijepi grad.

NV i AP

Dijelite ovu objavu:
Skip to content