“Trapistička opatija Marija Zvijezda u Banja Luci – Europa u Bosni nekada i sada”

Učenici 1. a i 1. b razreda sudjelovali su 24. 5. 2023. na tribini pod nazivom “Trapistička opatija Marija Zvijezda u Banja Luci – Europa u Bosni nekada i sada” koje je održana u organizaciji Akcije bjelovarsko-bilogorske. te podršku Bjelovarsko-križevačke biskupije i Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar.

Na tribini su govorili mons. dr. sc. Franjo Komarica, biskup banjalučki i mons. mr. Ivica Božinović, ravnatelj Katoličkog školskog centra u Banja Luci, a prisutne je pozdravio mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački.

Monsinjor Božinović govorio je o vrlo dramatičnoj povijesti osnivanja samostana “Marija Zvijezda” od 1869. do danas. Upoznao nas je s Opatijom “Marija Zvijezda” koja je samostan trapističkog reda u Bosni i Hercegovini, nedaleko Banja Luke, a koji je utemeljio Franz Pfanner u drugoj polovici 19. stoljeća dok su Bosnom i Hercegovinom još vladali Turci. Istaknuo je bogatstvo rada trapista, jednog od najstrožijih redova u katoličkoj crkvi, ali i poveznicu s našim krajem jer su se kod otaca trapista školovala i djeca s ovog područja i to u različitim zanatima, gimnaziji i pučkoj školi.

Do Prvog svjetskog rata “Marija Zvijezda” je bio najveća opatija trapističkog reda, a danas je najmanja zajednica trapističkog reda u kojoj žive samo dva monaha.

Biskup Franjo Komarica istaknuo je zahvalnost zbog susreta te govorio o redu trapista i važnosti katoličanstva u Bosni i Hercegovini i važnosti očuvanja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je da su trapisti na te prostore donijeli mnogo toga, i duhovnog i materijalnog napretka te da su ostavili baštinu za sve buduće generacije. Upoznao je nazočne sa zalaganjem za vraćanje oduzete crkvene imovine i otvaranje novih mogućnosti za opće dobro stanovnika svoga grada, zemlje, ali i cijele regije. Naglasio je da želi nastaviti konstruktivan rad koji su započeli banjalučki Trapisti. Govorio je i o otvaranju novog europskog centra za pomirenje te međuvjersku i međunacionalnu suradnju u okviru Marije Zvijezde.

Na kraju, naši učenici su se poželjeli fotografirati s biskupom pa je to bila i prilika za razgovor. Biskup Komarica obratio se učenicima, uputio riječi podrške i nade te ih potaknuo na važnost zajedništva, činjenje napora za očuvanje vrijednosti, međusobnog uvažavanja i poštivanja. Istakao je veliku zahvalu i radost jer su mladi došli na ovaj susret te ih pozvao da posjete “Mariju Zvijezdu”.

Ornela Malogorski i Mirela Dolenski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content