18. listopada – Dan kravate

Učenici i nastavnici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar 18. listopada 2022. godine pridružili su se obilježavanju Svjetskog dana kravate.

Bila je to prilika da se prisjetimo da je kravata hrvatski simbol koji je univerzalno poznat te da je kravata i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Kao izvorni hrvatski proizvod, raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu te je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Podsjetili smo se  da je Hrvatski sabor na prijedlog Academiae Cravaticae 2008. godine proglasio 18. listopada danom kravate u Hrvatskoj te se taj dan svake godine svečano obilježava različitim programima u cijeloj Hrvatskoj.

Profesor Dario Elijaš učenicima je objasnio značaj i porijeklo te moguće načine vezivanja kravate kao dekorativnog odjevnog predmeta, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog materijala. Također, svi  zainteresirani učenici mogli su vježbati kako zavezati kravatu. U toj vještini mogli su poučiti jedni druge. Neke načine vezivanja učenicima su demonstrirali ravnateljica Nataša Vibiral te profesori Dario Elijaš i Jurica Korade. Obilježavanju su se pridružili profesorice Jadranka Rosić, Natalija Konir Ladović i Mirela Alebić te pedagoginja Ornela Malogorski koja je i organizirala obilježavanje ovoga dana. Profesorica Alebić s učenicima je izradila prigodan plakat na njemačkom jeziku.

Neki su bili više,  a neki manje uspješni u vezivanju kravate. Sigurni smo da će prvom prilikom isprobati  kako se to radi.

Ornela Malogorski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content